Predsednik Saveta Aškalija u poseti predsedniku Mešihata IZuS muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću

U sredu 08. februara.2023. godine, predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr. Mevlud ef. Dudić primio je predsjednika Nacionalnog savjeta Aškalija u R. Srbiji g. Muhameda Behramija.

G. Behrami je izrazio zadovoljstvo što je svoju prvu zvaničnu posjetu upriličio svojoj Islamskoj zajednici. Tom prilikom, zahvalio se muftiji Dudiću na prijemu, kao i na bezrezervnoj pomoći koju Mešihat godinama pruža aškalijskoj zajednici, imajući u vidu da je ova nacionalna zajednica, koja broji preko 20.000 pripadnika, najugroženija u zemlji i podložna je neprekidnoj asimilaciji. Međutim, i pored toga, ovaj Nacionalni savjet ima u planu dva velika projekta: osnivanje Centra za kulturu Aškalija i Izdavačke kuće ove nacionalne manjine.

Predsjednik Mešihata je istakao zadovoljstvo zbog formiranja Nacionalnog savjeta Aškalija i izbora za predsjednika g. Behramija, naglasivši da je Islamska zajednica na raspolaganju svim muslimanima u Srbiji, a naročito Ašakalijama u Vojvodini, koji su uglavnom vezani za novosadske džemate kojima Mešihat skoro deset godina neprekidno pruža finansijsku i svaku drugu pomoć. Svom gostu je poručio da čuvaju svoj nacionalni i vjerski identitet i ne dopuste asimilaciju, ponudivši im, između ostalog, medijsko učešće na Sandžak televiziji i u Glasu islama.