Održan produktivan sastanak sa predstavnicima Gradskog odbora Novog Sada

U okviru kontinuiranih napora Nacionalnog saveta Aškalija da poboljša uslove života i prava aškalijske zajednice u Srbiji, 06. oktobra 2023. godine, održan je produktivan sastanak sa predstavnicima Gradskog odbora grada Novog Sada.

Razgovori sa gđom Danijelom Kostić, zaduženom za socijalna i obrazovna pitanja, rezultirali su nizom predloga od suštinskog značaja za našu zajednicu i to:

Legalizacija naselja: Inicijativa za legalizaciju nelegalnih objekata u naselju Veliki Rit, koja će omogućiti stanovnicima da legalno reše pitanja stanovanja i prijavljivanja adrese.

Halal užina za decu: Predlog je usmeren na to da se deci aškalijske nacionalne manjine, koja su pripadnici muslimanske verodisposvesti, obezbede halal užine u osnovnim školama, u znak poštovanja verskih prava ove zajednice.

Edukativni projekti: Razvoj projekta-strategije za zapošljavanje članova zajednice koji će raditi na podučavanju dece u novootvorenim edukativno-molitvenim prostorijama, obuhvatajući i ostale predmete izvan veronauke.

Zapošljavanje mladih: Inicijativa za podršku unapređenju zapošljavanje mladih Aškalija na teritoriji grada Novog Sada, uz moguću fleksibilnost u pogledu podrške ka ispunjavanju uslova za zaposlenjem.

Zdravstvena zaštita: Predlog da se organizuju besplatni terenski lekarski pregledi u naselju, sa odvojenim terminima za muškarce i žene.

Nacionalni savet Aškalija je posvećen daljem radu sa svim relevantnim akterima kako bi se ove ključne inicijative realizovale, te kako bi se osiguralo da aškalijska zajednica prosperira u svim segmentima društva.