Predstavnici Saveta Aškalija prisustvovali otvaranju Edukativnog centra u naselju Veliki Rit

Predstavnici Saveta Aškalija, uključujući predsednika Muhameta Behramija, Tafu Berišu, Muhameda Velija, Ramiza Ćurkolija i Safeta Osmanaja, prisustvovali su svečanom otvaranju Edukativnog Centra u naselju Veliki Rit, u Novom Sadu.

Otvaranje Islamskog Edukativnog Centra u Velikom Ritu, počelo je odlomkom iz Časnog Kur’ana, kojeg je učio hfz. Emin Alić.

Imam džemata Veliki Rit, Veton ef. Zorjani, zahvalio se svima koji su doprineli izgradnji centra i izrazio zahvalnost muftiji dr. Mevludu ef. Dudiću i muftiji novosadskom hfz. Nedžadu ef. Hasanoviću za njihovu podršku i brigu oko izgradnje centra.

Muftija novosadski, hfz. Nedžad ef. Hasanović, naglasio je značaj otvaranja centra kao simbola svetlosti znanja i pobjede. Direktor fondacije „Ihja et-Turas“ za Balkan, Mahmud en-Nedždi, izrazio je podršku muslimanima Sandžaka i Srbije od strane države Kuvajt. Predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, naglasio je značaj zajedničkog rada i podrške u izgradnji centra i izrazio spremnost da brani centar i njegove vrednosti.

Zameni predsednika Mešihata i muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović se u svom obraćanju prisustnima prisetio svih onih koji su dali svoj doprinos da novosadski medžlis istraje i pored teških dana i okolnosti.

Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice najzaslužnijima, uključujući Mahmudu en-Nedždiju i ambasadoru Kuvajta u Beogradu, Faizu Medžbelu el-Muteiriju. Svečanost je završena učenjem tekbira i otvaranjem Islamskog Edukativnog Centra.

Otvaranje Islamskog Edukativnog Centra u Velikom Ritu je značajan korak napred u pružanju kvalitetnog obrazovanja i podrške muslimanskoj zajednici u Novom Sadu i šire. Nacionalni Savet Aškalija je ponosan što je bio deo ovog istorijskog događaja i nastaviće da podržava inicijative koje doprinose razvoju i prosperitetu Aškalijske i muslimanske zajednice u Srbiji.